Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Khalil Antar med sina två barn. Nu ska familjen få information om de händelser som kan ha legat bakom hans frus död. Foto: SVT

Rasha dog efter förlossning – utredningen visar på brister i eftervården

Uppdaterad
Publicerad

För cirka tre veckor sedan dog 33-åriga Rasha Mkahel i sviterna efter en förlossning på Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro. Nu är sjukhusets internutredning klar:
– Efter kejsarsnittet har omhändertagandet av kvinnan inte varit optimalt. Jag är inte nöjd, säger chefläkaren René Bangshöj.

Fortfarande finns mycket kvar som behöver utredas, enligt René Bangshöj, chefläkare för bland annat Kvinnokliniken. Men redan nu visar sjukhusets egen internutredning att det är i eftervården av 33-åriga Rasha Mkahel som det funnits brister. Hon dog drygt en vecka efter förlossningen.

– Internutredningen på 15 sidor går igenom vad som hänt från det att kvinnan var på mödravården till två dygn efter kejsarsnittet. Det ger en väldigt komplex situation, där väldigt många vårdgivare på olika sätt har varit inblandade, säger René Bangshöj.

Ska göra detaljerad händelseanalys

Enligt Bangshöj ska man nu därför göra en mer detaljerad händelseanalys, som drar igång nästa vecka.

– Vi kommer att intervjua personal från olika yrkeskategorier, för att ytterligare försöka klarlägga vad som hänt.

Kvinnans make skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att hans fru önskade kejsarsnitt av medicinska skäl, efter bedömning av läkare i Syrien, men att det trots det tog 12 timmar innan beslut om operation fattades. Vad säger du om det?

– Vi hade den informationen, därför undersöktes kvinnan av specialistmödravården, som kom fram till att det inte fanns anledning till ett planerat kejsarsnitt.

– Fram till att man bestämde sig för att det ändå skulle göras ett kejsarsnitt förlöpte allt normalt. Det var omhändertagandet av kvinnan efter kejsarsnittet som inte var optimalt. Där är jag inte nöjd.

Ska kontakta pappan

René Bangshöj ska nu kontakta kvinnans make för att förklara vad sjukvården gjort och vad som händer härnäst.

– Jag vill att han ska vara så informerad som möjligt.

Internutredningen utgör underlag för den lex Maria-anmälan som nu ska göras.

– Men även om vi formellt sett gör en anmälan nu så kommer Ivo ändå att avvakta händelseanalysen och vad den kommer fram till, innan man granskar vår utredning, säger René Bangshöj.

”Ett tragiskt fall”

Han konstaterar att det handlar om ett mycket tragiskt fall som väcker väldigt starka känslor.

– När vi vet mer ska vi göra vad vi kan för att förhindra att något liknande händer igen. Rent konkret ska vi göra en åtgärdslista, där vi kan visa Ivo att vi tagit hand om felaktigheter på ett strukturerat och kompetent sätt.

lex Maria-anmälan

Visa

– Lex Maria innebär att vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Utredningen ska så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.

– Ivo:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Maria är att granska vårdgivarens utredning. Om Ivo  bedömer att vårdgivarens utredning följer gällande bestämmelser avslutar Ivo ärendet.

– Privatpersoner kan inte göra en lex Maria-anmälan. Däremot kan man lämna ett tips eller anmäla ett klagomål.

Källa: Ivo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer