Fortfarande finns mycket kvar som behöver utredas, enligt René Bangshöj, chefläkare för bland annat Kvinnokliniken. Men redan nu visar sjukhusets egen internutredning att det är i eftervården av 33-åriga Rasha Mkahel som det funnits brister. Hon dog drygt en vecka efter förlossningen.
– Internutredningen på 15 sidor går igenom vad som hänt från det att kvinnan var på mödravården till två dygn efter kejsarsnittet. Det ger en väldigt komplex situation, där väldigt många vårdgivare på olika sätt har varit inblandade, säger René Bangshöj.
Ska göra detaljerad händelseanalys
Enligt Bangshöj ska man nu därför göra en mer detaljerad händelseanalys, som drar igång nästa vecka.
– Vi kommer att intervjua personal från olika yrkeskategorier, för att ytterligare försöka klarlägga vad som hänt.
Kvinnans make skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att hans fru önskade kejsarsnitt av medicinska skäl, efter bedömning av läkare i Syrien, men att det trots det tog 12 timmar innan beslut om operation fattades. Vad säger du om det?
– Vi hade den informationen, därför undersöktes kvinnan av specialistmödravården, som kom fram till att det inte fanns anledning till ett planerat kejsarsnitt.
– Fram till att man bestämde sig för att det ändå skulle göras ett kejsarsnitt förlöpte allt normalt. Det var omhändertagandet av kvinnan efter kejsarsnittet som inte var optimalt. Där är jag inte nöjd.
Ska kontakta pappan
René Bangshöj ska nu kontakta kvinnans make för att förklara vad sjukvården gjort och vad som händer härnäst.
– Jag vill att han ska vara så informerad som möjligt.
Internutredningen utgör underlag för den lex Maria-anmälan som nu ska göras.
– Men även om vi formellt sett gör en anmälan nu så kommer Ivo ändå att avvakta händelseanalysen och vad den kommer fram till, innan man granskar vår utredning, säger René Bangshöj.
”Ett tragiskt fall”
Han konstaterar att det handlar om ett mycket tragiskt fall som väcker väldigt starka känslor.
– När vi vet mer ska vi göra vad vi kan för att förhindra att något liknande händer igen. Rent konkret ska vi göra en åtgärdslista, där vi kan visa Ivo att vi tagit hand om felaktigheter på ett strukturerat och kompetent sätt.
lex Maria-anmälan
– Lex Maria innebär att vårdgivaren ska utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
– Utredningen ska så långt som möjligt klarlägga händelseförloppet och vilka faktorer som påverkat det, samt ge underlag för beslut om åtgärder som ska ha till ändamål att hindra att liknande händelser inträffar på nytt, eller att begränsa effekterna av sådana händelser om de inte helt går att förhindra.
– Ivo:s ansvar när det gäller anmälningar enligt lex Maria är att granska vårdgivarens utredning. Om Ivo bedömer att vårdgivarens utredning följer gällande bestämmelser avslutar Ivo ärendet.
– Privatpersoner kan inte göra en lex Maria-anmälan. Däremot kan man lämna ett tips eller anmäla ett klagomål.
Källa: Ivo