Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Therese Johansson berätta varför de inte har kunnat tömma hela 22-åringens mobiltelefon. Foto: Erik Karlsson

Utredningsledaren om mordet på gravida kvinnan i Örebro

Publicerad

Elva månader – så lång tid har det tagit för polisen att utreda mordet på den gravida kvinna som mördades i Örebro ifjol.

En orsak är att det varit svårt att komma åt information om exakt var den misstänkta 22-åringen befunnit sig i samband med mordet.

– Det har varit mycket utredningsåtgärder, säger utredningsledaren Therese Johansson.

Hon har arbetat med förundersökningen varje dag sedan den gravida kvinnan hittades död den 29 april ifjol, fram till att åtal väcktes den 23 mars. Bland annat har hon suttit i förhör med den misstänkta mannen.

– Det man hela tiden har med sig är en objektiv blick på det som händer. I det här ärendet har vi lagt mycket fokus på förhör och just förhör med den misstänkta, säger Therese Johansson.

Gravid kvinna mördad i Örebro

16 förhör med den misstänkte

Hon har själv hållit i merparten av de 16 förhör som hållits med 22-åringen, som hela tiden nekat till brott. Att ha så många förhör är inte ovanligt, menar hon.

– I den här typen av stora, stora utredningar så har man nog det. Utredningen har varit bland de största, om inte den största som Nationellt forensiskt centrum, NFC, haft under hela fjolåret.

Ville inte lämna ut mobilkoden

En anledning till att utredningen tagit lång tid är att den misstänkta 22-åringen inte velat lämna ut koden till sin mobil. Där har utredarna bland annat velat komma åt mer exakt information om var den misstänkte har befunnit sig i samband med mordet.

I videon kan du höra Therese Johansson berätta varför de inte har kunnat tömma hela 22-åringens mobiltelefon.

”Måste vara engagerad på detaljnivå”

Främst är det åklagaren som bestämmer när polisen är klara med sitt arbete. Men när rättegången drar i gång kan det komma fram ny information som kräver ytterligare utredning.

– Det svåraste är nog att hålla i under så lång tid och när det kommer fram så mycket information varje vecka. Man måste vara engagerad på detaljnivå, eller nästan cellnivå, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gravid kvinna mördad i Örebro

Mer i ämnet