Utvecklingschefen hoppas på turister till Askersund i spåren av ”Tjuv och polis”

Publicerad

För en vecka sedan sändes finalen av SVT:s ”Tjuv och polis”. Underhållningsprogrammet där tio vanliga Askersundsbor genomförde en fiktiv kupp och jagades av före detta verksamma poliser under några veckor i somras. Programmet har skapat en våg av uppmärksamhet kommunen nu vill rida på.

I december förra året var Henrik Olofsson, utvecklingschef i Askersund, i affären och skulle köpa mjölk när SVT hörde av sig om att de valt Askersund som inspelningsplats för Tjuv och polis.

– Jag tänkte att nu behöver jag inga mer julklappar, berättar Henrik Olofsson.

Känsla av stolthet

Nu är det snart jul igen och programmet har både spelats in och sänts ut över hela Sverige. En exponering som enligt Olofsson både har skapat en känsla av stolthet hos invånarna i stan och som kommunen vill använda i marknadsföringen av Askersund.

– Vi kommer rida på vågen under en period och använda oss av igenkänningen från programmet med de fantastiska flygbilderna över stan och att så många har tittat på programmet, säger Henrik Olofsson.

Johan Högberg en av de fiktiva tjuvarna i SVT:s program Foto: SVT Sophie Olsson Rahlén

Redan märkt av turister

Butiksinnehavaren Johan Högberg, en av de deltagarna, har redan märkt av turister som kommit till Askersund med anledning av programmet.

-  Jag har fått in många i butiken som kommer ganska långt ifrån och som åker omvägar för att komma till Askersund och träffa mig tror jag, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.