Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anneli Mylly och Johanna Svärd berättar mer i klippet. Foto: SVT

V och S i Degerfors sluter fred – för att vända krisande ekonomin

Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Degerfors har länge haft en stormig och infekterad relation sinsemellan. Men i ekonomiska kristider har de nu valt att ta varandra i handen för, som de säger, ”Degerfors bästa”.

– Vi har mer erfarenhet nu, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V).

Det var i slutet av förra veckan som det slog ned som en bomb: Beskedet att Socialdemokraterna i Degerfors går i allians med Vänsterpartiet och Moderaterna, som sedan valet 2022 har styrt kommunen i minoritet.

Tillsammans utgör nämligen de tre partierna en majoritet i kommunfullmäktige, vilket man nu ser som en absolut nödvändighet för att gemensamt lyckas vända kommunens krisande ekonomi.

– Det innebär att vi kan få en stabilitet, konstaterar Anneli Mylly och nämner den parlamentariska situationen i Region Örebro län, där minoritetsstyret inte sällan tvingas se sina förslag röstas ned.

Socialdemokraterna tog kontakt

I ungefär en och en halv månad har partierna suttit i samtal med varandra. Nu har man gemensamt arbetat fram ett budgetförslag för 2025.

Initiativet till samarbetet togs av av Socialdemokraterna, som under lång tid har varit Vänsterpartiets stora ärkerival – och vice versa. Trots flera tidigare försök har det snabbt skurit sig i relationen dem emellan.

– På den tiden var det andra förutsättningar, och där är vi inte idag, menar Johanna Svärd (S).

I klippet berättar de vad som talar för att samarbetet kommer att fungera den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.