Det finns två olika typer av dialys, bloddialys och påsdialys.
Bloddialys – hemodialys
Blodet renas utanför kroppen genom att det leds ut från ett blodkärl genom en dialysslang, renas på restprodukter i dialysmaskinen och leds tillbaka in i kroppen igen. Varje behandlingstillfälle tar ungefär fyra timmar. Och antal gånger per vecka varierar från person till person. Man kan få behandlingen på en dialysmottagning eller utföra den själv efter att man har fått utbildning, antingen på dialysmottagningen eller hemma.
Påsdialys – peritonealdialys
Blodet renas inne i kroppen. Man har en kateter inlagd i bukhålan genom huden och sen kopplar man på en slang till två påsar. Den ena tom och den andra full med ny dialysvätska. Sedan töms den gamla vätskan i bukhålan ut och sedan fyller man på med ny vätska. Varje påsbyte tar cirka en halvtimme och man behöver göra fyra byten varje dag. Man sköter oftast behandlingen själv, men kan få hjälp av utbildad hemtjänstpersonal.
Källa: 1177 Vårdguiden
4100 dialyspatienter i Sverige
I Sverige finns det drygt 4100 kroniska dialyspatienter och av dem är 1026 hemdialyspatienter vilket innebär att de kan sitta i dialys hemma i stället för på sjukhus.
I Örebro län är motsvarande siffror 144 dialyspatienter och 29 med hemdialys.
Siffrorna gäller årsskifftet 2017/2018
Källa: Svenskt njurregister