Vad tycker du om nya klimatmålen – och hur försöker du minska dina egna utsläpp? Chatta med oss på SVT! Foto: TT/SVT

Vad gör du för att minska dina utsläpp?

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Region Örebro läns nya klimatmål ska du som länsbo minska dina utsläpp med 75 procent de kommande åtta åren. Enligt experter kräver det drastiska förändringar i vardagen.

Men vad har du gjort för att minska dina utsläpp? Och vad är du beredd att göra? Dela med dig av dina tips i vår chatt!

Vad gör du för att minska dina utsläpp?

Tack för alla era inlägg! Nu stänger vi chatten för denna gång.

Kerstin • Jag skulle gärna åka buss. Men vill inte hamna på otrygga Resecentrum. Helt oacceptabelt kvällstid. Tidigare fanns hållplats både vid Konserthuset och Slottet! Nu återstår att köra bil.

Kerstin • Såg en blänkare att miljöpartiet vill att EpaA-traktorer skall få köra i 45 km/h. Varför inte förbjuda dem i stället? Där skulle en hel del utsläpp sparas.

Tågentusiaster • Sluta flyga business class! Den som flyger business class släpper tar upp nästan dubbelt så mycket plats som den som flyger economy class och släpper därmed också ut nästan dubbelt så mycket koldioxid.

Realist • Det ingen vågar prata om Minska Befolkningen om inte så kommer moder jorden att ordna det själv. Nuvarande förslag är bara att skrapa lite på ytan.

El-vis • Jag har tv, dator och andra elprylar kopplade till elkontakter som man kan stänga av med en röd knapp (vet inte vad dom egentligen heter). Har aldrig nånting på stand by. Jag vill inte att sakerna ska dra el i onödan när jag inte använder dem. Har faktiskt också sett att elräkningen blivit lite lägre efter att jag började använda dom!
😁👍😄

Återställning • Själv flisar jag ner träd och gräver ner det i marken sen väntar jag på att det ska bli olja av det, en billig co2 insamlare

Johan • Tänk i de 4 B:na:
Bostaden: En värmepump kanske är dyr, men den kan finansieras. Isolera fönster och dörrar är inte dyrt och sparar pengar.
Bilen: En ny elbil är dyr, men det finns många privatleasingkampanjer nu som gör den konkurrenskraftig med din gamla fossilbil. Om det inte är lösningen för dig, lägg ett fåtal tusenlappar på en etanolkonvertering så blir milen både miljövänligare och billigare.
Biffen: Man behöver inte bli vegan, men dra ner på köttet så blir både kroppen och plånboken glad!
Börsen: Se till att dina sparpengar investeras grönt. Det har varit mer lönsamt under en följd av år redan. Det gäller även dina pensioner som du ofta kan flytta om det behövs.

Johan • Märkligt hur så många både här och i andra sammanhang verkar tycka att det är någon annans problem. Företagen. Politikerna. Andra länder. Så bekvämt!
Företagen tillverkar och säljer det vi alla köper, så sluta köp deras produkter då.
Politikerna för den politik som vi väljare vill ha, så rösta bort de du tycker inte tar sitt ansvar.
Om andra länder är ansvariga, så köp inte deras produkter och åk inte dit.
Det landar på oss konsumenter/väljare hur vi än vänder oss, och i Sverige har vi det mycket lättare med en nästan helt fossilfri energisektor och en stark ekonomi jämfört med de flesta andra länder. Ska vi då inte dra vårt strå till stacken? Se dig i spegeln och låt ditt samvete tala.

Margareta • Det är så roligt att läsa vad ni andra skriver att ni gör för miljön. Jag inser att mitt sätt att leva äntligen har blivit inne. Miljötänkandet sitter i ryggmärgen sedan barnsben. Fast vi kallade det inte miljötänkande då. Det var det bara självklart att slita ut kläderna innan man köpte nytt. Och att barn ärvde kläder från varandra. Att slänga mat var inte att tänka på. Självklart köpte man inte mer mat än man åt upp. Jag som är född på 40-talet har fortsatt genom åren att leva på samma sätt. Utan att slösa, vare sig med pengar eller andra resurser. Ibland har omgivningen funnit mig otidsenlig. Som på 80 - talet då det gällde att slösa med allt så mycket som möjligt. Nu har tidsandan hunnit ikapp mig igen. Vi får se hur länge det räcker den här gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.