Väldigt ovanligt med så svåra matförgiftningar

Uppdaterad
Publicerad

Att bli svårt sjuk som den 28-åriga kvinnan är mycket ovanligt. Endast några få personer drabbas varje år i hela Sverige.

Däremot är det vanligt att få en lättare matförgiftning. Symptomen är illamående, magont, diarré och kräkningar.

Det tar olika lång tid innan matförgiftningen bryter ut, allt från 1 till 48 timmar beroende på vilket ämne som ligger bakom smittan.

Den officiella statistiken för hur många som smittas årligen i Sverige är 3 000 personer, men mörkertalet är stort.

Halv miljon smittas årligen

En studie som Livsmedelsverket gjort visar att en halv miljon människor drabbas årligen. Det kostar samhället över 1 miljard.

Det är ungefär lika vanligt att smittas hemma som på restaurang. För att undvika att bli matförgiftad ska man tvätta händerna och lära sig hur man ska hantera livsmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.