Var 20:e ledig lägenhet till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Var 20:e ledig lägenhet i Örebro kommer att gå till en nyanländ. Det efter en uppgörelse mellan det kommunala bostadsbolaget Örebro bostäder och privata fastighetsägare.

– Vi har under långa perioder hjälpt till och lämnat lägenheter till personer med bostadssociala problem. Många av oss var med under flyktingssituationen i forna Jugoslavien och många kommer att vara med nu, säger Björn Åqvist som är ordförande för fastighetsägarna i Örebro län.

Oron i Mellanöstern och flyktingströmmen som ökade under hösten har satt press på bostadsmarknaden i stora delar av landet.

– De indikationer som vi har fått visar att det kan handla om 200 lägenheter totalt i Örebro kommun under det här året och behovet har ännu inte blivit så stort, säger Björn Åqvist.

Länets alla kommuner uppger att det är bostadsbrist men nu har flera av fastighetsägarna i Örebro gått samman för kunna erbjuda lägenheter nyanlända.

– Det är viktigt att man hjälps åt. Det är en del av vår verksamhet. Vi vill vara aktiva samhällsmedspelare och då är det här ett sätt, säger Björn Åqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.