Fetman ökar i hela landet. Foto: TT

Varannan invånare i Örebro län är överviktig

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är fler än hälften av svenskarna feta eller överviktiga, enligt en ny rapport från Hjärt-Lungfonden. Det kan i sin tur leda till ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

– Antalet överviktiga och feta i Sverige växer med risk för att utveckla diabetes och allvarliga följdsjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdom. Det är allvarligt och ingen positiv utveckling, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I Örebro län är 45 procent av kvinnorna överviktiga eller feta, medan motsvarande siffra bland männen är 58 procent. Totalt är 52 procent av invånarna i Örebro län överviktiga vilket är över rikssnittet. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

”Hänger ihop med livstilen”

– Det hänger till viss del ihop med livsstil, till exempel att stillasittandet ökar. Vi svenskar sitter mer än nio timmar per dag och det tror vi kan ha stor betydelse, men mer forskning krävs, säger Kristina Sparreljung.

Den som är överviktig löper ökad risk för typ 2-diabetes, vilket mer än fördubblar risken att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom.

Operationen kan hjälpa patienter

Nu visar en ny svensk forskningsstudie att gastric bypass-operationer kan hjälpa patienter som lider av typ 2-diabetes. Studien inkluderade 26 000 svenskar som genomgått kirurgisk behandling för övervikt, och visade att två tredjedelar av de patienter som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare.

– Forskningen visar att en sådan operation kan hjälpa den drabbade att gå ner i vikt och kroppen att sköta sig själv utan läkemedel mot diabetes, säger Kristina Sparreljung.

Fyra tecken på diabetes

  • Ökad törst
  • Stora urinmängder
  • Onormal trötthet
  • Hjärtinfarkt kan i vissa fall vara det första symptomet på diabetes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.