De senaste dagarna har arbetsmiljön för barnmorskor uppmärksammats landet över, särskild efter att det skett en massuppsägning i Stockholm. Även i Örebro län är situationen pressad. Foto: TT / SVT

Vårdförbundet om situationen för barnmorskor i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har arbetsmiljön för barnmorskor uppmärksammats landet över, särskilt efter att det skett en massuppsägning i Stockholm. Även i Örebro län är situationen pressad, det menar Vårdförbundet som är oroliga över att samma utveckling ska komma till regionen.

Rósa Ólafsdóttir, som är fackligt förtroendevald i Vårdförbundet och barnmorska vid BB på universitetssjukhuset i Örebro, berättar att situationen varit pressad för barnmorskor i Region Örebro län länge. Hon menar att något behöver göras för att massuppsägningen inte ska sprida sig hit.

– Situationen för barnmorskor i Region Örebro är absolut bättre än i Region Stockholm, men det har blivit mer stress hos oss också, säger Rósa Ólafsdóttir.

Etisk stress

Hon menar att många kvinnor upplever att förlossningsvården är bra då barnmorskorna gör sitt yttersta för att den ska fungera. Men att de hela tiden måste skala ner på det minst akuta för att hinna.

– Man får en väldigt hög etisk stress då man hela tiden måste prioritera bort saker som man annars skulle hinna.

Vårdförbundets åsikter överensstämmer inte helt med verksamhetschefens. Hör hur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.