Karin Sundin (S) kommenterar Vårdförbundets undersökning. Foto: Alexander Lindhe/SVT

Nästan hälften av alla anställda inom vården funderar på att byta yrke

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet presenterade i dag en undersökning som gjorts bland deras medlemmar. Den visar att nära hälften av de tillfrågade övervägt att byta yrke. Men någon flykt bland sjukvårdens personal ser man inte i praktiken i Region Örebro län, enligt regionrådet Karin Sundin (S).

Det är via Novus som Vårdförbundet gjort undersökningen, genom enkäter som genomförts bland barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Syftet har varit att ta reda på hur personalen ser på sin arbetsplats och på sin framtid i yrket.

Enligt Vårdförbundet visar resultatet att 45 procent av de tillfrågade funderat på att lämna vården och byta yrke.

Fler anställs i Region Örebro län

Karin Sundin (S), som är regionråd i Region Örebro län, och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tror att det generellt är vanligt att man reflekterar över om man gör rätt sak i livet eller om man ska göra något annat.

– Det som är mer oroväckande är ju om man skulle göra verklighet av de funderingarna och att vi skulle se en tydlig flykt från hälso- och sjukvården, men det ser vi inte riktigt.

Samtidigt säger hon att regionen har utmaningar inom vissa områden när det gäller sjuksköterskor.

– Men sammantaget har vi ett ganska bra rekryteringsläge, och när vi tittar tillbaka över tid så har vi 150 fler sjuksköterskor anställda i dag jämfört med 2014. Vi anställer fler och man vill jobba hos oss i Region Örebro län.

Om undersökningen:

Genomförd av Novus på uppdrag av Vårdförbundet via webbintervjuer

Antal intervjuer: 1078

Fältperiod: 5-13 februari 2019

Deltagarfrekvens: 57%

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.