Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
1 april. Vårdpersonal kommer att testas för covid-19 i större skala än tidigare. Foto: SVT och Ole Berg-Rusten/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Därför ska fler vårdanställda i länet testas för covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Att sjukvården inte har testat personal för covid-19 i någon större omfattning handlar om att man varit tvungen att prioritera resurserna. Det förklarar smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, som nu konstaterar att man kommer att utöka testerna av vårdpersonalen – av flera skäl.

Fler av de som arbetar på länets sjukhus kommer att testas för covid-19, det meddelade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen under tisdagen.

– Vi har haft kapacitet för att testa vårdpersonal hela tiden, men har varit tvungna att prioritera annat i den stora omställningen, förklarar hon.

Nu är man dock i ett läge då man väljer att utöka provtagningen av personalen, av flera skäl.

– Främst handlar det om att personal som testas och är negativa kan gå tillbaka till arbetet. Minst lika viktigt är att den som testas positivt, och som alltså har smittan, inte behöver stanna hemma nästa gång man får lindriga luftvägssymptom. Dessutom blir det ett sätt att se hur långt smittan har kommit i länet.

Visar inte om man haft smitta

De tester man gör nu görs för att se om man bär på smittan vid testögonblicket. Tester för att se om man redan har haft smittan finns inte just nu, men är enligt Gunlög Rasmussen på gång.

Och den som har haft smittan kan känna sig lugn ett tag framöver.

– Man vet att man har ett gott skydd mot smittan efter att man har tillfrisknat från sjukdomen, säger Gunlög Rasmussen. Exakt hur länge vet man inte men det handlar om många månader – kanske år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet