Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska de nya specialiserade psykiatriska omvårdnadsteamen, så kallade SPOT-team, fungera. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT/arkiv

Vårdplatser inom psykiatrin i Karlskoga och Lindesberg tas bort – ersätts med hembesök

Publicerad

Samtliga psykiatriska heldygnsvårdplatser i Lindesberg och Karlskoga föreslås tas bort och centraliseras till USÖ i Örebro, som en del av regionens stora sparpaket på drygt 400 miljoner kronor för nästa år.

Samtidigt drivs ett pilotprojekt där patienter ska få möjlighet till vård i sin hemmiljö.

Psykiatrisk heldygnsvård har sedan länge funnits på regionens alla tre sjukhus i Karlskoga, Lindesberg och Örebro.

Det som politiken nu ska ta beslut om gällande neddragningar är de 12 platser som finns i Karlskogas heldygnsvård samt 14 platser i Lindesberg.

Hembesök ersätter

Karin Haster, områdeschef för psykiatrin i region Örebro län, menar dock att detta inte är avveckling utan snarare utveckling. I nuläget håller ett nytt arbetssätt på att utvecklas i länsdelarna, tänkt att ersätta de traditionella vårdplatserna.

I september startade ett pilotprojekt vid Lindesbergs lasarett med specialiserade psykiatriska omvårdnadsteam, så kallade SPOT-team, där personalen i stället kommer att ge patienterna vård i deras hemmiljö. De första hembesöken ska göras i början av oktober.

Kan fortfarande få heldygnsvård

– Vi utvecklar en ny vårdform, en ny vårdnivå. Vi tar inte bort möjligheten till psykiatrisk heldygnsvård på avdelning. Skillnaden blir att om du behöver det så kommer du att få den vården på USÖ och inte i länsdelarna, säger Karin Haster.

Pilotprojektet i Lindesberg pågår hela nästa år. I Karlskoga beräknas samma projekt starta från årsskiftet. Hur länge det ska pågå är ännu oklart.

I klippet kan du höra Karin Haster berätta mer om utvecklingsarbetet mot specialiserade psykiatriska omvårdnadsteam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.