Cynthia Amedu har fått sommarvikariat som personlig assistent till Eva Hoffman. Foto: Monika Bruhn/SVT

Språkkurs ledde till sommarvikariat

Publicerad

För att lättare få tag i sommarvikarier till vård och omsorg har Askersunds kommun låtit åtta personer med utländsk bakgrund läsa svenska med inriktning på vård. Det fungerade så bra att alla nu fått vikariat.

I vintras började ett antal personer med utländsk bakgrund att praktisera på boenden och i hemtjänstgrupper i Askersund.

Själva arbetet fungerade bra men flera hade lite för dåliga kunskaper i svenska, speciellt vad gällde facktermer och hur man uttrycker sig inom vård och omsorg. Då startade kommunen ett projekt där åtta av dem fick gå en utbildning i så kallad yrkessvenska.

Cynthia Amedu Foto: Monika Bruhn/SVT

Många svåra ord

– När vi började var det lite svårt eftersom det finns så många speciella ord som vi inte förstod, berättar Cynthia Amedu, en av deltagarna.

– Men när vi studerade så arbetade vi också och då blev det lättare. Vi fick lära oss en massa viktiga saker för att klara jobbet bra.

TV: Se hela inslaget här

Och det gjorde alla åtta, fyra kvinnor och fyra män, som nu har sommarvikariat i kommunen.

Jobbar som personlig assistent

Cynthia trivs väldigt bra med sitt jobb som personlig assistent åt Eva Hoffman som fick en massiv stroke för tre år sedan.

Gill Hoffman, Evas man, är väldigt nöjd med att Cynthia jobbar med hans fru.

Gill Hoffman vars hustru Eva har personlig assistent är nöjd med sättet kommunen utbildat personalen. Foto: Monika Bruhn/SVT

– Det är en jättebra grej att de kan både utbilda sig och arbeta samtidigt. De får ju en bra grund att starta upp på om de söker sig vidare. Inom vården behöver vi ju jättemycket människor och det är jätteviktigt att de kan göra sig föstådda med patienter, arbetskamrater och människor runt omkring så det inte blir något fel, menar han.

Fortsätta inom vården

Cynthia har jobbat inom hemtjänsten och som personlig assistent tidigare och hennes mål är att fortsätta jobba inom vården.

– Jag studerar en SFI-kurs på distans och när jag är klar med den och tränat på språket ska jag börja plugga till undersköterska, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.