Foto: TT

Varg angrep hund under älgjakt – sköts till döds

Uppdaterad
Publicerad

En varg gick till angrepp mot en hund i samband med älgjakt i norra delen av Örebro län tidigare i veckan. Hundens ägare sköt vargen till döds efter att förgäves försökt skrämma den.

– Det här har gått helt rätt till, säger Magnus Eklind, avdelningschef vid Länsstyrelsen i Örebro.

Händelsen inträffade i onsdags i den norra delen av Örebro län. En varg angrep under älgjakten en hund.

– Det här har gått helt rätt till. Man har rätt att agera när varg riskerar att skada tamdjur. Ägaren till hunden har försökt skrämma vargen utan att lyckas och även skjutit varningsskott, men vargen gick till angrepp igen och då har den skjutits, säger Magnus Eklund, avdelningschef Miljö vid Länsstyrelsen i Örebro.

Vargen en hane

Hunden som bar skyddsväst, men ändå blev biten, har undersökts av veterinär och vargen kommer att undersökas av Sveriges Veterinärmedicinska anstalt. Länsstyrelsens personal har varit på platsen och besiktigat vargen som var en hane.

– Vi har skickat kroppen till SVA, men har ännu inte fått svar på DNA. Därför vet vi inte ännu vilken individ det är, säger Magnus Eklund.

Hundens ägare bedöms av Länsstyrelsen ha agerat i enlighet med paragraf 28 i jaktförordningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer