Inga Ängsteg på den plats i hagen där hon hittade en av sina döda hästar. Foto: SVT/Jesper Mattsson

Varg dödade två hästar

Uppdaterad
Publicerad

Det var natten mot lördagen som en eller flera vargar smög sig in i hagen. Morgonen efter hittade ägaren två av sina minishetlandsponnyer, ett sto och ett föl, döda.

Händelsen ägde rum i Gammelbo, ett område norr om Lindesberg som ligger mitt emellan två vargrevir.

– Jag kom på lördagsmorgonen och började vissla. I normala fall brukar hästarna komma då, men den här gången gjorde de inte det. Då förstod jag att det var nåt som inte stämde, säger hästägaren Inga Ängsteg.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

”Inte mycket kvar”

Efter att ha vandrat runt i hagen ett tag hittade hon till slut två ”slaktplatser”. Två av hennes hästar var döda och lemlästade.

– Först hittade jag fölet. Cirka trehundra meter därifrån låg stoet. Det var inte mycket kvar. Jag blev förvånad eftersom det är så ovanligt att hästar angrips, säger Inga Ängsteg som kort efter upptäckten ringde Länsstyrelsens rovdjurstelefon.

När besiktningsmannen kom till platsen konstaterades att det antagligen var vargar som hade tagit sig in. Hästarna hade gått på en retaurerad betesmark längs en kanal och rovdjuren hade troligen kommit in i hagen från sjösidan, ett område som inte var stängslat.

Svår kombination

Inga Ängsteg är verksamhetsansvarig på Viltskadecenter norr om Lindesberg i Bergslagen och har varit delaktig i i vargdebatten i medierna. Hon påstår sig vara varken varghatare eller vargkramare, men hon ser ett problem med rovdjuren.

– Det är en svår kombination med tamdjur i närheten av rovdjur. Jag har inga synpunkter på hur många de är, men ju fler vargar det blir desto fler sådana här angrepp kommer vi att se, säger hon.

I hagen fanns ytterligare två hästar, ett sto och ett föl, som klarade sig undan attacken. Ägaren har nu flyttat dem till en annan hage.

Enligt Länsstyrelsen har avvföring som hittades på platsen skickats på analys.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet