Foto: Emil Hermansson

Här går vargen inpå husknuten

Uppdaterad
Publicerad

En varg har setts ett flertal gånger på Herrhagen i Kopparberg. Enligt en del på orten har vargen tagit katter. Minst åtta saknas.

–Jag har hundgård med två hundar, det känns inte bra när jag åker och jobbar. Man känner en otrygghet, säger Joakim Hermansson i Kopparberg.

Det är Joakim Hermanssons bror, Emil, som tagit bilden av det som med stor sannolikhet är en varg. Länsstyrelsens varghandläggare säger att ortsbornas iakttagelser tyder på att det är en varg som går nära husen.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

–Det handlar om deras beskrivning av hur djuret ser ut och så där. Men vi letar fortfarande bevis. Vi letar efter spillning, säger Kjell Johansson vid länsstyrelsen i Örebro län.

Skyddsjakt inte aktuell

Joakim Hermansson och många fler i Kopparberg tycker nu att länsstyrelsen ska bevilja skyddsjakt på vargen. Men länsstyrelsen håller inte med.

–Enligt lagen så krävs mycket mer. Till exempel att vargen orsakar stor skada och att man prövat att skrämma bort den först.

Håller inte med

–Det är löjligt, säger Joakim Hermansson. En varg som ställer till så mycket problem bör man skjuta. Man ska kunna gå ut och rasta sina djur.

Det är inte klarlagt att de åtta katter som saknas har blivit uppätna av en varg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet