Foto: TT

Vargjakten startade i gryningen

Uppdaterad
Publicerad

Så fort det dagades var de första jägarna ute i skogarna i Värmlands och Örebro län för att jaga varg.

En av dem som var först ute var Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet. TT når honom på mobilen när han står ute i skogen i Forshaga-reviret, ett av fyra vargrevir som är tänkta att utplånas under licensjakten.

– Vi har precis kommit hit. Men vi har bara nattgamla spår att gå på, vi vet inte var de (vargarna) finns.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Han klagar över vädret och önskar sig spårsnö.

– Det är väldigt milt och det ska bli regn.

– Men det känns bra annars. Det är skönt att jakten är igång.

En vecka försenad

Det jublades högt bland jägarna i vargtäta Värmland när kammarrätten i Göteborg i går undanröjde förvaltningsrättens beslut att stoppa jakten av rent juridiska skäl. Nu kom jakten igång en vecka försenad. Men jägarna har fortfarande tiden fram till 15 februari att skjuta de 36 djur det gäller i Värmland och Örebro län.

Enligt den senaste inventeringen som gjordes vintern 2013 finns det omkring 170 vargar i Värmland. Av dem ska 24 skjutas i fyra revir som finns i två områden, dels två revir i ett område nordväst om Torsby i norra Värmland, dels två revir i ett område mellan Forshaga och Sunne i södra delen av länet.

– Målsättningen är att de här reviren ska bort i sin helhet. Licensjaktens syfte är att begränsa antalet revir, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland till TT.

Två revir

I Örebro län handlar det om två revir utanför Nora där maximalt tolv vargar får fällas.

– Det är alltid svårt att uppskatta exakt hur mycket varg som finns i de här områdena, men vi har spårat varg och tagit prover så mycket vi hunnit innan jakten för att se så att det inte finns några genetiskt värdefulla individer, säger Magnus Eklund, chef på miljöavdelningen på länsstyrelsen i Örebro.

Så jägarna kan skjuta vilka vargar som helst?

– Ja, det är så den här jakten är utformad.

Ingvar Hellquist, ordförande i Järgarförbundet i Örebro län, berättar hur jakten nu inletts:

– Man organiserar det så att några nu åker runt med motorfordon och spårar. Det är rätt stora områden det handlar om så man söker först efter ingångsspår för att ringa in var vargarna finns, innan fler jägare tillkallas.

”Kan ibland byta plats”

– Hur djuren rör sig på dagarna har med sol och vind att göra, de kan ibland byta plats på dagen för att komma i lä. Annars rör sig djuren oftast på nätterna och ligger stilla på dagarna.

Föreningen Nordulv har dock överklagat torsdagens beslut från kammarrätten i Göteborg angående licensjakten på varg.

Högsta Förvaltningsdomstolen har fått in överklagandet nu på morgonen och kommer att ha en skyndsam handläggning av målet, uppger SR P4 Värmland.

– Jag är inte förvånad i och med att domen går att överklaga. Jakten fortsätter till dess vi hör något annat, säger Magnus Eklund på Länsstyrelsen i Örebro län till SVT Tvärsnytt.

Sex revir totalt ska bort

Under licensjakten som pågår till den 15 februari får 24 vargar fällas i Värmlands län och tolv i Örebro län.

I Örebro län gäller det de två reviren Nora och Mårdshyttan, nordväst om Nora.

I Värmland handlar det om fyra revir som finns i två områden: Reviren Medskogen och Kläggen nordväst om Torsby i norra Värmland och reviren Forshaga och Gårdsjö mellan Forshaga och Sunne i södra delen av länet.

Enligt den senaste inventeringen som gjordes vintern 2013 finns det omkring 170 vargar i Värmland.

Reviren har valts ut efter hur stora skador vargen vållar, hur den påverkar älgbeståndet samt genetiska grunder, exempelvis inavel.

I Värmland är över hundra jaktledare anmälda till länsstyrelsen och i Örebro län ett 60-tal. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet