YOHIO är en av årets dragplåster på Live at Heart. Foto: SVT/TT

Världens blickar riktas mot Örebro och Live at Heart

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon, söndag, är det dags. Då drar nionde upplagan av Örebrofestivalen Live at Heart igång.

– Arrangemanget har växt och blivit en mötesplats för kreativa människor över hela världen, säger festivalens vd, Åke Lundström.

Det som började som en ren musikfestival innehåller numera även en internationell arena för film och kreativitet.

Under en hel vecka kommer kyrkor, restauranger, hotell, caféer och klubbar fyllas med musik och upplevelser. Live at Heart är ett tillfälle för artister och filmskapare att bli upptäckta av branschen.

Gäster från hela världen

Nyheten att Live at Heart reser 465 mil österut och får en systerupplaga i Kanada i oktober, sätter förstås extra krydda på årets arrangemnag.

– Det kommer besökare från bland annat Argentina, Japan, Rumänien, Kanada och USA. Även en hel del utländska journalister kommer, däribland fem från Taiwan som är en ny nation som även har artister med, säger Åke Lundström, vd för festivalen.

Stora chanser att bli sedd

Årets upplaga innebär en större chans än någonsin för deltagarna att visa upp sig för en internationell publik. Möjligheten att få uppträda i Kanada i oktober öppnar också nya dörrar.

– Många från Kanada kommer hit i år, flera band och andra från musikbranschen. Att vi har ett samarbete med andra festivaler i världen gör att vi får hit en hel del internationella besökare, säger Åke Lundström.

Vilken del av festivalen har växt mest de senaste åren?

– Filmdelen växer mer och mer. Även där har festivalen blivit en mötesplats för filmare och kreatörer från hela världen.

YOHIO – en av artisterna

Artisten och låtskrivaren Yohio. Foto: TT

Live at Heart inleds under söndagen. Själva musikdelen drar igång först på onsdag.

En av de stora affischnamnen är YOHIO som sedan flera år tillbaka är en stor artist i Japan. YOHIO ska både uppträda och hålla föredrag om sin karriär under sitt besök på lördag.

– Vi hoppas det kan inspirera de artister vi har här, säger Peter Åstedt från bokningsgruppen på Live at Heart i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.