Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Nederman visar vattenmätaren i sitt hem i Brickebacken. Hon tycker satsningen med att mäta vattenförbrukningen är bra. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

Världsvattendagen: Mätare har minskat vattenförbrukningen i Brickebacken

Publicerad

För drygt ett år sedan installerade det privatägda bostadsbolaget Victoriahem vattenmätare i sina lägenhetshus i stadsdelen Brickebacken i Örebro. Satsningen innebär att hyresgästerna numera betalar för sin faktiska vattenförbrukning  – och har lett till att förbrukningen minskat drastiskt.

Världsvattendagen infaller den 22 mars och firar vattnets betydelse för liv och välbefinnande.

Det privatägda företaget Victoriahem förvaltar lägenheter i stadsdelarna Brickebacken och Varberga i Örebro. Bostadsbolagets satsning att installera vattenmätare till sina hyresgäster i Brickebacken startade i början av 2022 och sedan dess har hyresgästernas vattenförbrukning minskat med totalt 25 procent.

– Man får en mängd vatten per månad, den varierar med storlek på bostad. Använder man mindre får man tillbaka pengar och använder man mer så får man en extra räkning, säger Pierre Lundberg, områdeschef på Victoriahem.

Företaget har ännu inte infört vattenmätare i sina lägenheter i Varberga men på sikt är planen att installera mätare även där.

– Det krävs för omfattande åtgärder. Det är något som vi vill se över längre fram, men vi har ingen tidsplan för det i nuläget, säger Pierre Lundberg.

Hör mer om satsningen i klippet och vad hyresgästen Linda säger om att spara vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.