Starta klippet för att höra Markus Behr, enhetschef vid Miljökontoret i Örebro, berätta vad som är bra att tänka på om man känner obehag inför måsarna. Foto: Janerik Henriksson / TT/SVT

Varning för måsar – nu startar häckningsperioden

Uppdaterad
Publicerad

En varning om måsar till medborgarna. Det har gått ut i Örebro kommun i samband med att häckningsperioden nu startar. Ett av råden till invånarna är att vara extra noga med sina sopor, detta för att förhindra att fiskmåsar intar bostadsområden i staden.

Vad ska man tänka på om man blir attackerad av en mås? Starta klippet för att höra Markus Behr från Miljökontoret i Örebro ge svar på den och flera andra mås-frågor. I slutet av denna artikel finns också ett klipp med en längre intervju med honom.

I Örebro kommuns meddelande till medbogarna konstaterar Närkes Ornitologiska Förening att stadsmiljön i Örebro är en perfekt plats att lägga ägg under häckningssäsong. 

”För mig betyder ljudet av måsar att sommaren är här, fast så är det ju inte för alla.” skriver föreningens representant Lars Johansson i meddelandet.

Framför allt är det fiskmåsar som kan upplevas som väldigt störande.

Släng inte mat på marken

Som boende kan man försöka minska problemet med måsar genom att begränsa tillgången på mat, inte slänga mat på marken och se till att sopkärl är stängda.

Fåglarna och deras bon är också fredade enligt jaktlagen under häckningsperioden.

Om du upplever problem med fåglar ska du först och främst vända dig till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen, som ansvarar för fastigheten.

Klippet nedan är en längre intervju med Markus Behr som gjordes i morgonstudion idag, måndag den 10 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.