Foto: Jordbruksverket

Varning: Renkavle sprider sig

Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro län går nu ut och varnar för ogräset renkavle. Ogräset är ett stort problem för lantbrukare i södra Sverige och nu sprider det sig norrut.

Renkavle är ett ettårigt gräs som sprids med frön och som kan orsaka stora skördeförluster.

– Skördeförlusten beror på hur mycket renkavle som finns. Men det är inte ovanligt med en skördeförlust på 25 procent eller två-tre ton per hektar, säger Anders TS Nilsson, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet till tidningen Jordbruksaktuellt.

Renkavle finns idag i södra Sverige och nu har även de första fynden gjorts i Mellansverige. Länsstyrelsen uppmanar därför lantbrukare att kontrollera sina marker för att förhindra eventuell spridning.

”Spridningen sker lätt med maskiner och det är därför viktigt att göra rent innan man flyttar dem till ett nytt fält, om det kan finnas renkavle. Oftast hittas de första plantorna vid infarter, där man kört in eller lastat av maskiner”.

Enligt länsstyrelsen har renkavle lätt för att bli resistent mot bekämpningsmedel och det är därför viktigt att kombinera kemiska och icke-kemiska metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.