I Örebro län har antalet sjukdomsfall fördubblats sedan sommaren 2016. Foto: TT

Varning: Undvik färsk kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av magsjuka orsakad av färsk kyckling fortsätter att öka. Nu rekommenderar smittskyddsläkare runtom i landet att man helt ska undvika färsk kyckling för att minska risken att bli sjuk.

Smittskyddsläkare i bland annat Gävleborg, Jönköping, Sörmland och Värmland varnar nu för färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka av campylobacter ökat kraftigt.

I Örebro län har antalet sjukdomsfall fördubblats sedan sommaren 2016.

– Att fler insjuknar är kopplat till att uppfödarna har allt mer campylobacter bland sina kycklingflockar. Vad det beror på vet vi emellertid inte, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på Örebro universitetssjukhus.

Läs mer: Restaurangbesöket slutade med sjukskrivning för Andreas

”Ha en perfekt kökshygien”

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och andra aktörer för just nu dialog med landets uppfödare för att kunna råda bot på problemet. Men hittills har de försök till hygienförbättringar hos uppfödarna inte gett resultat.

I väntan på att nivåerna av magsjukebakterierna ska minska har Hans Fredlund två huvudsakliga rekommendationer.  

– Jag säger det så här: det viktigaste för allmänheten är att se till att ha en perfekt kökshygien. Använd inte samma skärbräda eller kniv till både kycklingen och andra råvaror. Och köper man fryst kyckling istället för färsk så är det mindre risk att man insjuknar.

Anledningen till att fryst kyckling är säkrare än färsk, är att bakterierna försvagas när de utsätts för kyla.

Läs mer: Branschen: ”Man kan äta färsk kyckling”

När kan man förvänta sig att det här kycklinglarmet är över? 

– Det kan ta lång tid. Om man köper en kyckling, men inte äter upp den med en gång – då kommer folk fortsätta bli sjuka tills det att all smittad kyckling förbrukats. Vi får se, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.