Sammanlagt smittades sju små barn med den multiresistenta Klebsiellabakterien för tre veckor sedan. Tre av barnen blev mycket sjuka och fick föras till Akademiska sjukhuset där de fick antibiotika och vårdades i respirator. Trots det så klarade de sig inte.
– De fick behandling med mycket kraftfullt antibiotika som slår på infektionen men trots det klarade de sig inte eftersom de var så känsliga, förklarar chefen för Barn- och ungdomskliniken i Västerås
Mårten Hallberg.
Med stor sannolikhet smittades barnen på sjukhuset och bristande rutiner kan ligga bakom.
– Förmodligen har man inte varit hundraprocentigt noga med handhygienen, menar hygienöverläkaren Daniel Heimer. Det är lätt att det brister i ett vårdtempo som är högt med pressad personal.
Avdelning 69 där barnen fanns är en avdelning för för tidigt födda barn. Men lokalerna är inte ändamålsenliga eller tänkta för den verksamheten.
– Det har vi påpekat tidigare, säger Daniel Heimer. Nu får vi arbeta vidare med handhygien, städning och lokalfrågan.
Avdelning 69 har varit stängd sen det inträffade för tre veckor sen. Den har desinficerats och kan nu åter tas i bruk, enligt Mårten Hallberg. Men samtidigt förstår han att föräldrar är oroliga.
– Samtidigt så vet jag nu att avdelningen är bakteriefri.
Fakta: Flera fall de senaste åren
Här är några av de fall som har uppmärksammats de senaste åren:
• Sommaren 2009: Tre barn i Västerås som vårdades på en avdelning för nyfödda sjuka och för tidigt födda barn smittas av klebsiella, en typ av ESBL-bakterie, och avlider.
• Hösten 2008: 23 svårt sjuka spädbarn smittas av multiresistenta ESBL-bakterier på en kirurgavdelning vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Åtta av barnen drabbades av infektioner, men inget barn fick bestående skador av bakterierna.
• Hösten 2008: 15 nyfödda barn smittades av den resistenta tarmbakterien ESBL på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge. Tre för tidigt födda dog.
• Sommaren 2007: Två för tidigt födda barn på Blekingesjukhuset i Karlskrona smittas med multiresistenta bakterier av typen MRSA. Inget blev allvarligt sjukt.