Tisaren är dricksvattentäkt för Hallsberg och Kumla kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT / Hasse Holmberg/TT

Vattennivån i sjön Tisaren sjunker – Kumla kommun uppmanar invånare att spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Tisaren har sjunkit och ligger nu under 99,70 meter över havet. Något bevattningsförbud är i dagsläget inte aktuellt, men Kumla och Hallsbergs kommuner uppmanar nu invånarna att vara sparsamma med vattnet.

När vattennivån i sjön Tisaren ligger på 99,40 meter över havet införs bevattningsförbud. Om nivån är på 99,70 uppmanas abonnenter vara sparsamma med vattnet. Nivån ligger just nu på 99,69 och därför har en uppmaning gått ut till invånare i Hallsberg och Kumla.

– Det är för att vi ska vara förberedda ut ifall att. Det har inte varit någon jättetorr sommar än, säger Pär Olofsson, tf teknisk chef på Kumla kommun.

Tisaren är dricksvattentäkt för både Kumla kommun och Hallsbergs kommun. Sveriges geologiska undersöking, SGU, varnar samtidigt för att det kan bli vattenbrist i 15 av 21 län i sommar, däribland Örebro län, avseende vatten som tas från mindre vattentäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.