Hur påverkar det ultravioletta ljuset tillväxten hos grönsaker och produktionen av fytokemikalier? Det är huvudfrågan för professor Åke Strid vid Örebro universitet, som beviljats 3 miljoner kronor i forskningsstöd av Forskningsrådet Formas.
– Vi vill se hur extra UV-ljus i låga och kortvariga doser kan öka produktionen av fytokemikalier i kryddväxter och bladgrönsaker, säger Åke Strid.
Fytokemikalier innefattar vitaminer och andra substanser som är viktiga i en hälsosam föda. Målet med forskningen är att spåra hur dessa nyttigheter uppstår som molekyler i cellerna och i organismerna. Men forskningen kan även bidra till bättre smak och lukt.
– Grödor som luktar och smakare godare och som håller längre ger ett mervärde för konsumenterna. Detta leder också till mindre svinn och mindre användning av kemikalier i odlingen, säger Åke Strid
Genom ökad förståelse för processerna kan användning av UV-ljus vid växthusodling öka kvaliteten och odlare i Sverige får ökad möjlighet att konkurrera med soligare länder, skriver universitetet i ett pressmeddelande.