Därför mår vi bra av att hjälpa andra – hör örebroarna och forskaren Joana Vieira som forskat på området. Foto: SVT

Forskare undersökte om vi blir mer generösa under kriser – detta kom man fram till

Uppdaterad
Publicerad

Blir vi bli mer generösa och hjälpsamma under kriser? Just den frågan ville forskaren Joana Vieira och hennes kollegor tittar närmare på under pandemins start. De gjorde en studie, och resultatet visar att det verkar finnas ett samband.

SVT Örebro har träffat Pontus Lagerström, som startade ett återbruk under pandemin. Och han är inte ensam om att vilja hjälpa andra, initiativen har varit många under året som gått.

Joana Vieira är forskare i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hon och hennes kollegor har via en studie undersökt om människor blir mer sociala och generösa på grund av kriser, genom att samla in data från USA i en onlinestudie.

– Vi försökte förstå sambandet mellan hur hotade människor känner sig i pandemin och hur mycket de hjälpte andra, hur mycket de donerade till välgörenhet och så vidare.

Och resultatet visar att det överlag verkar finnas ett samband. Hör forskaren berätta mer i klippet. Där berättar även personer vi träffade på stan, om hur de hjälper personer i sin vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.