Potatisen har börjat blomma och är snart klar för skörd. Foto: Malin Gotlin

Slutodlat i rutan

Uppdaterad
Publicerad

Den gula gurkblomman lyser som en sol. Trädgårdslandet ber om vatten. Rädisorna blev beska och det är dags att rensa ogräs igen. Jag odlar vidare, men #Viodlar är slut.

Tomaterna hemma hos mig hänger i gröna klasar, gurkan blommar, squashen likaså och palmkålen har planterats ut. Rosenbönan är på väg upp och salladen, ja salladen, blev ett totalt misslyckande.

Jag har gjort något fel så klart, fast jag gjorde precis som förra året: vattnade i fåran, sådde, strök över jord för att sedan invänta naturens magi. Jag borde ha vattnat istället. För jag har en känsla av att den här våren varit lite väl torr och solig och temperaturen har gått från knallvarmt till jättekallt. Inte lätt att lämnas åt sitt öde då. Men samma behandling har faktiskt haverroten fått och den gamla kulturväxten ser inte ut att klaga.

#Viodlar

Högrest tomat

Men det bästa med att odla är att man får misslyckas precis hur mycket som helst och förhoppningsvis finns det alltid något som man lyckas med. Och för mig handlar det om glädjen i att få påta i trädgården. Potatisen och löken, till exempel, ser ut att trivas utmärkt och tomaterna var ju faktiskt det första som jag sådde när vi drog igång odlingssäsongen här på SVT Nyheter Örebro.

En av plantorna är nu högre än mig och nästan alla plantor har små gröna välformade tomater som bara väntar på att mogna. De har avhärdats och planterats om och bor nu i växthuset. Men några ska faktisk planteras ut så att jag kan få plats med gurkor och en melon.

Odla också för bin

Jag har ju inte bara pratat om mitt egna odlande i den här serien, utan också bland annat träffat stadsodlaren Kjell Myrén som nästan motvilligt började odla och upptäckte att det var roligt.

I år satsar han på vitlök i sin pallkrage på terrassen vid Krämarhusen. Vi har också fått tips om förodling av trädgårdsmästaren Pernilla Nilsson och blivit påminda om vikten av att odla sådant som bin och humlor gillar när vi träffade biodlaren Marina Rauséus. Hon pratade bland annat om maskrosor, att man med gott samvete kan låta dem vara. Och där vill jag passa på att tipsa om den goda maskrossirapen man kan göra av blommorna. Supergott att ha till exempel över frukostfilen/yoghurten.

Gör jorden glad

Och nu, när allt är på gång, är vår odlingsserie slut. Jag har inte gett upp om salladen, utan har sått några frön i en kruka inne, där har jag bättre koll på det här med vattningen. Kanske jag lyckas till slut även i år. Trädgårdslandet kommer jag att täckodla, alltså lägga på gräsklipp och ogräsrens mellan plantorna. Då förbättras jorden, fukten hålls kvar och plantorna får näring. Win win.

Tack för att du följt med den här resan, lycka till med odlandet och trevlig sommar!

Maskrossirap

Plocka ca en liter maskrosblommor, ingen stjälk.

Koka upp blommorna med en liter vatten.

Dra av från plattan och låt stå över natten, eller i några timmar med maskrosblommorna i.

Sila bort blommorna efter att de stått några timmar.

Koka blomvattnet med 1, 5 liter socker (den här mängden kan man säkert minska). Det ska kocka länge, ca en timme. Man får ha koll på konsistensen.

Häll upp på steriliserade burkar.

Använd maskrossirapen som du använder honung eller sirap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Viodlar

Mer i ämnet