Foto: Malin Gotlin /SVT

Stort intresse att miljödiplomera koloniträdgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det bara drygt en tiondel av medlemsföreningarna i Koloniträdgårdsförbundet som är miljödiplomerade, men miljön står högt upp på agendan förförbundet som vill få fler i hela landet med på tåget.

Arbetet med miljödiplomering har började 1999, då styrelsen fick kongressens uppdrag att undersöka möjligheterna att införa någon form av ”miljöcertifiering” av koloniområden.  Riktlinjerna togs fram i början av 2000-talet och omarbetades sedan 2012. 

På agendan står nu att uppdatera kraven för miljödiplomeringen och att få fler föreningar i landet med på tåget.

Idag är det 32 av 231 föreningar som har ett intyg på att det jobbar för miljön. Att fördubbla den siffran inom några år tror inte Eva Skaug kommer att bli särskilt svårt.

– Intresset bara ökar och ökar så jag tror att de flesta föreningar kommer bli miljödiplomerade i slutändan, säger Eva Skaug från Örebro, som sitter med i styrelsen för Koloniträdgårdsförbundet. 

Och kanske får föreningen mer hjälp än väntat när det gäller bekämpningsmedlen för regeringen utreder just nu frågan om privat användning av kemiska växtskyddsmedel. Regeringens ambition är att förbjuda kemiska växtskyddsmedel för privat bruk, eftersom de riskerar att skada människors hälsa och miljön. Ett beslut väntas under nästa år.

Miljödiplomeringen finns i flera nivåer, från grund- till guldnivå.

De grundläggande utgångspunkterna är:

utnyttja resurser effektivt

minimera användningen av ändliga resurser

minimera spridningen av miljöskadliga ämnen

värna naturens mångfald och kretslopp

skapa en god livsmiljö

Källa: Koloniträdgårdsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.