Vindkraftparken i Mullhyttan blir av

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade vindkraftparken norr om Mullhyttan i Lekebergs kommun kommer att byggas. Det står klart sedan mark- och miljöverdomstolen meddelat att man inte kommer att ta upp ärendet.

Det är företaget Stena Renewable AB som kommer att bygga 16 vindkraftverk med start under nästa år. Först är det vägar och fundament som ska byggas och i början av 2016 räknar projektledaren Tobias Bogeskär på Stena Reneweble att turbinerna kan börja resas.

– Vi är glada för att vi nu fått klartecken och håller på med upphandlingen av entreprenaden för vägar och annat som måste vara klart innan vi kan resa turbinerna, säger Tobias Bogeskär till Tvärsnytt. Vem som kommer att leverera själva vindkraftverken är ännu inte klart, enligt Bogeskär.

Vindkraftbygget i Lekeberg

Ända sedan det blev känt att det fanns planer på en vindkraftpark norr om Mullhyttan har det funnits ett starkt motstånd mot bygget. Vindkraftmotståndarna har framför allt hävdat att stora miljövärden skulle gå förlorade om parken blir verklighet. Den första ansökan om att bygga lämnade företaget 2011 och frågan har överklagats i flera instanser. Men mark- och miljööverdomstolen beviljar alltså inte något prövningstillstånd och det innebär att länsstyrelsens klartecken att bygga står fast.

– Vi har stor respekt för att alla inte vill ha en vindkraftpark men vi ska försöka hålla alla informerade under hela byggprocessen och hoppas att få en bra dialog med lokalbefolkningen, säger Tobias Bogeskär.

Bolaget kommer att erbjuda en vindbonus på 10 000 kronor per turbin och år. Bonusen kan sökas av lokala föreningar och klubbar och tanken är att stimulera deras verksamhet i kommunen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftbygget i Lekeberg

Mer i ämnet