Planer på vindkraft möter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det var många som kom till Kunskapens hus i Laxå för att diskutera vindkraft i idag. Där informerade nämligen bolaget Nordisk vindkraft om sina planer på att bygga 47 vindkraftverk i Laxå och Degerfors.

Det är bolaget Nordisk vindkraft som vill bygga 47 vindrakftverk i kommunerna Laxå och Degerfors, och majoriteten av vindsnurrorna är tänka att byggas i Laxås skogar.

Bolaget lämnade in tillståndsansökan till länsstyrelsen i Örebro i november förra året men än finns inga beslut på att bygget blir av.

Byggplanerna lyder under namnet Trysslinge Vindkraftpark och bolaget menar att det kan leda till nya jobb för lokalbefolkningen.

– Huvudsaken, tycker jag, är att man succesivt kan byta ut icke förnybar energi till förnybar energi. Och då tycker vi att vindkraft är en del av det och av en helhetslösning. Särskilt under byggfasen, som är ungefär två års tid, så skapas det tusentals arbetstillfällen. Varav många, 25-30 procent kan vara lokala, säger Marie Löwkrantz som är projektledare på Nordisk vindkraft.

Lokalbefolkningen är kritisk

Men lokalbefolkningen är frågande. En som redan bor i närheten av två vindkraftverk är Mats Särnholm som bor i Långåsen.

– Kommer det att fungera som de två vi redan har så är det besvärligt. Jag åker vi inte hit som någon optimist precis. Jag är väldigt störd av de två andra. Av ljudet, att vi ser dem och skuggorna de kastar. Och när de byggdes så sa dem till oss att vi inte skulle bli störda av något, säger Mats Särnholm som bor i Långåsen.

Kommunstyrelsen har inte tagit ställning

Än så länge är planerna på Trysslinge vindkraftpark bara planer. Länsstyrelsen som tagit emot ansökan skickar vidare ärendet till de båda kommunernas miljökontor – och slutligen är det kommunstyrelserna som har vetorätt i frågan om det blir några vindkraftverk eller inte.

– Vi är positiva till att det byggs men i och med faktorer som att vissa människor har problem, boenden, naturupplevelser, framtida turism och liknande – så måste de här sakerna vägas mot varandra för att få fram enhel bild  så att vi kan göra ett klokt beslut under våren, säger Bo Rudolfsson (KD) som är andre vice ordförande i Laxå kommun.

När kommer kommunen att ta ställning till de här planerna?

– Det är inte bestämt än men jag skulle tänka mig i april, maj månad om vi har tur, avslutar Bo Rudolfsson (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer