Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen avslår ansökan om nya vindkraftverk då det finns fladdermöss i området. Arkivbilder. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Anders Hedenström/Sience

Fladdermöss stoppar planer på vindkraftverk i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga tre nya, 270 meter höga, vindkraftverk i Odensvi vid Dovra sjöar har stoppats. Länsstyrelsen avslår ansökan om vindkraftparken, på grund av att placeringen strider mot Miljöbalken – då det finns fladdermöss i området.

– Vi är förvånade över beslutet. Om den här nivån av fladdermöss som finns här skulle omöjliggöra vindkraft, då har vi väldigt svårt att bygga landbaserad vindkraft över huvud taget skulle jag säga. Vi tycker att det är en märklig argumentation, säger Dan Sandros, projektchef på SR Energy.

I området finns redan tre vindkraftverk som ägs av ett annat företag. Energiföretaget SR Enerys har alltså planerat att bygga tre stycken till, en bra bit högre än de som redan finns. Under arbetet har flera verksamheter fått lämna in synpunkter på vindkraftparken, bland annat Örebro airport, Försvarsmakten och Naturvårdsverket.

Ja från Hallsberg

Hallsbergs kommun, inom vilken vindkraftverken skulle byggas, är positiva till byggplanerna. Askersund däremot var kritiska till placeringen, bland annat med anledning av möjlig påverkan på Dovra sjöars naturreservat.

Andra farhågor som lyfts fram i yttranden var påverkan på flygtrafiken, buller i närområdet och påverkan på djur och natur.

Fladdermöss sätter stopp

I slutändan var det fladdermössen i området som var avgörande i utfallet. Länsstyrelsens Miljöprövningsdelegation, som är den som granskat planen, konstaterar att den inte uppfyller kraven på lämplig placering i enlighet med Miljöbalken.

I området finns nämligen flera fladdermusarter som har stor risk att påverkas av verken, samt flera arter som är rödlistade.

Detta i kombination med påverkan på flygtrafiken, buller och skuggning, gör att Länsstyrelsen avslår ansökan.

SR Energy överväger att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.