Pontus Kåberg berättar om vinyldagen. Foto: Peter Comstedt/SVT

Vinyldagen uppmärksammas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Idag firar skivhandlare runt om i världen Record Store Day. Initiativet togs av skivhandlare i USA för 11 år sen när den digitala musiken skapade stora problem för den fysiska försäljningen av skivor och idag har fenomenet spridits världen över.

Record Store Day arrangeras årligen sedan 2007 den tredje lördagen i april för att uppmärksamma de självständigt ägda skivaffärerna.

– Den här dagen gäller egentligen all musik såsom via cd och dvd, dock är det oftast fokuserad på vinyler, säger Pontus Stålberg, som jobbar på en skivbutik i Örebro.

Vad är det man letar efter?

– Det har varit väldigt blandat här på den här dagen. Allt mellan himmel och jord, en brokig blandning av gammalt och nytt.

Enligt Pontus Kåberg är det många som frågar efter nya moderna skivor och vinyler.

– De ringer många till skivbutikerna och frågar vad vi ska ställa ut, och om det kommer ut några unika utgåvor, säger Pontus Stålberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.