Anders Tegnell är statsepidemolog och konstaterar att det nya coronaviruset inte är lika farligt som andra i virusfamiljen. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Viruset mindre farligt än sars och mers”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya virus som sprids i Kina tycks vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Detta trots att det nya viruset redan hunnit ta livet av 26 personer.

Kunskapen om det nya coronavirus som började spridas från Wuhan i Kina är fortfarande liten och uppgifterna är knapphändiga.

– Det är fortfarande ganska tidigt i epidemin, men av den information vi fått hittills verkar det inte ge lika många dödsfall som sars eller mers. Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka, säger Anders Tegnell.

Men framför allt, säger han, verkar det som om att det nya viruset, med det officiella namnet 2019-nCoV, inte sprids lika lätt i vårdmiljöer.

Misstänkta svenskar

– Än så länge har detta virus bara resulterat i begränsad spridning i vårdmiljö, vilket är en stark indikator på att det inte är lika smittsamt som sars och mers. Dessutom säger det något om hur destruktivt det är för sjukvården. Om den observationen håller sig är det väldigt positivt, eftersom det gör det lättare att hantera smittan, säger Anders Tegnell.

Sverige har haft misstänkta fall och ett antal patienter har varit isolerade.

– Men hittills har alla fall kunnat avskrivas. Det hade nästan varit konstigt om vi inte hade haft misstänkta fall, med tanke på hur vi reser. Den svenska sjukvården är informerad och vet vad den ska göra. Det finns rutiner, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet