Foto: SVT

Vitet mot Alsalamskolan lättas av domstol – men problem kvarstår

Uppdaterad
Publicerad

Efter en granskning år 2016-2017 gav Skolinspektionen Alasalamskolan ett föreläggande om en halv miljon kronor i vite, på grund av de många brister de hittade. Nu lättas vitet av Förvaltningsrätten, men många brister kvarstår.

Enligt Skolinspektionen finns det flera brister på skolan, bland annat inom områdena undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd samt bedömning och betygssättning. För de här bristerna förelade Skolinspektionen skolan med böter på en halv miljon kronor.

Döms att betala 85 000

Efter att en del åtgärder genomförts kvarstod Skolinspektionens hot om vite på 350 000 kronor. I slutet av maj beslutade dock Förvaltningsrätten att sänka vitet och döma skolan till att betala 85 000 kronor.

Det beror dock inte på att skolan åtgärdat bristerna, utan på grund av att Skolinspektionen inte varit tillräckligt tydliga för att föreläggandet ska vara underlag för ett vitesutdömande.

Vitet mot fritidshemmet stryks

Vitet om 150 000 kronor för Alsalams fritidshem avslås helt av Förvaltningsrätten. Även där lever Skolinspektionen inte upp till kraven om tydlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alsalamskolan i Örebro

Mer i ämnet