Alsalamskolan i Örebro riskerar vite på sammanlagt en halv miljon. Foto: SVT

Skolinspektionen om Alsalamskolan: ”Väldigt allvarliga brister”

Uppdaterad
Publicerad

Alsalamskolan i Örebro riskerar 500.000 kronor i vite och samtidigt kvarstår de allvarliga brister Skolinspektionen upptäckt. I april ska skolan ha åtgärdat bristerna för att inte riskera ytterligare åtgärder.

Skolinspektionen har lämnat över ärendet med vite för Alsalamskolan till Förvaltningsrätten och det är nu upp till domstolen att döma ut vite. Samtidigt har skolan inte förbättrat de brister som inspektionen kommenterat på.

Nu har de fram till början av april på sig att åtgärda bristerna.

– Samtidigt som vi har lämnat över vitesutdömandet till domstol så fortsätter ju vår granskning av skolan. Oavsett om vite utdöms så måste de åtgärda de fel som vi påpekat, annars kan de få nya förelägganden, vitesförelägganden eller i värsta fall sitt tillstånd indraget, säger Maria Sundqvist, avdelningschef på Skolinspektionen.

Allvarliga brister

Redan före sommaren i fjol informerades skolan om att flera brister som behövde åtgärdas. Bristerna består bland annat i avsaknaden av behöriga lärare i årskurs 1-3 och att undervisningen inte följer kursplanen.

– Det är väldigt allvarliga brister på skolan som måste åtgärdas, säger Maria Sundqvist.

I dagsläget påverkar inte Skolinspektionens tillsyn den dagliga verksamheten och enligt skolan arbetar de med att åtgärda problemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alsalamskolan i Örebro

Mer i ämnet