De senaste åren har parallella rättsamhällen blivit ett växande problem i Sverige. Istället för att vända sig till polis och åklagare väljer exempelvis olika familjer och gängkriminella att ta lagen i egna händer och lösa tvisterna på egen hand.
I Örebro har tingsrätten märkt hur hederskulturen allt oftare följer med in i rättssalen.
– Det kan vara att människor är rädda när de kommer hit. De tar tillbaka uppgifter, vill inte medverka i rättsprocessen och ibland säger de rakt ut att de vill klara upp det inom familjen, säger Björn Lindén, lagman i Örebro tingsrätt.
Rädda för repressalier
Ofta handlar det om våldsutsatta kvinnor som av rädsla för repressalier tar tillbaka sina vittnesmål.
– Då måste åklagaren bevisa vad som egentligen har hänt och varför personen inte vill medverka. Beror det på att någon satt press på henne?, säger Björn Lindén.
– Vi märker det i olika typer av mål. Och även om det inte kommer fram direkt i målet så kan vi förstå att det finns krafter bakom.
Kulturella skillnader
Han tror att en förklaring till de ökade problemen är att det finns människor som sökt sig till Sverige de senaste åren och som tagit med sig en hederskultur hit, från sina egna hemländer.
– Det påverkar samhället och strukturerna och spiller över på domstolen, säger lagmannen Björn Lindén.
Flera ouppklarade skjutningar runt om i Sverige kan kopplas till gängkriminalitet. Även här finns det exempel på hederskultur då det i många fall är svårt att få personer att vittna eller medverka i rättsprocessen.
– Det handlar om demokrati och om hur vi har anordnat vårt samhälle. Det måste vara ett och samma regelverk för alla, det skapar väldig otrygghet med parallella samhällen. Det är förödande.
Hårdare straff utreds
– Diskussioner pågår om att införa strängare regler när det gäller fotografering inne i tingsrätterna, men även möjligheten att placera åhörare i en annan sal för att minska trycket på målsägande och vittnen.
– Lagrådet har också fått i uppdrag att utreda om det ska införas en straffskärpning när det gäller hedersbrott.