”Vuxna män gråter för att de inte får skjuta varg”

Uppdaterad
Publicerad

I Karlstad hölls idag en jägarledd manifestation mot det beslut som förvaltningsrätten fattade i går om så kallad inhibition. Det innebär att licensjakten på varg i Örebro och Värmlands län tillfälligt är stoppad innan den ens hann börja, i väntan på prövning.

– Ja man kan ju undra hur det kan komma så sent. Det är processer som har pågått i så många år och så kommer det här när jägarna har gjort sina förberedelser och står där ute i skogen. Det blir som ett dråpslag. Nattsvart, säger Ingvar Hellquist, ordförande i Jägareförbundet Örebro län.

Olyckligt med sena besked

Från Svenska Rovdjursföreningen å andra sidan, är man lättad över att jakten inte startade. Trots det håller man med om att de juridiska turerna och sena besked är olyckliga.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

– Jag är naturligvis glad att de tog upp det och inhiberade jakten. Samtidigt är det ju väldigt tråkigt att det skall behöva gå till på det här viset, säger Ylva Lindberg, lokal representant för Svenska Rovdjursföreningen.

Oro för tjuvjakt

Jägareförbundet menar nu att det finns en risk för att en illegal jakt, liknande den i Finland, som haft liknande problematik i just vargfrågan.

– Det är inte önskvärt. Det är mycket bättre att man kan få till jakten på det sättet vi har önskat hela tiden med en legal jakt. Men snart kan man inte styra folk som blir så uppretade som de har blivit i den här situationen, säger Ingvar Hellquist.

Önskar saklig debatt

– Jag har full förståelse för att det är ett djur som ställer till vissa problem och jag tycker man skall försöka lösa dem. Men problemen är väldigt överdrivna i debatten. Igår sa de från Jägareförbundet att ”vuxna män står nu och gråter för att de inte får skjuta varg”. Det är lite konstigt alltihop. Jag tycker man skulle få ner det till en mer saklig nivå, säger Ylva Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet