Wilmas vinnande uppfinning håller vattnet isfritt i stallet

Uppdaterad
Publicerad

Årets vara, årets kreativa UF-företag och årets tillväxtföretag. Det är de tre priskategorier som 19-åriga Wilma Martinsson i Kumla kammade hem i årets SM-final i Ung Företagsamhet.

När SVT ringer upp för att gratulera och fråga hur prisregnet kan komma sig har hästarna i stallet precis fått kvällsmat serverad av en kvittrande Wilma.

– Nu har det äntligen börjat sjunka in. Jag har varit konstant glad sedan jag kom hem och har börjat förstå att jag är bäst i Sverige i tre olika kategorier.

Marknadsfört på egen hand

SM-finalen gick av stapeln i måndags och tisdags. Hennes uppfinning WarM Bucket, som utan el, håller hästarnas vatten isfritt längre vintertid har via UF-företaget och hennes enträgna arbete hunnit testas och till och med fått en skjuts ut på marknaden.

– Det har varit ett medvetet val att marknadsföra produkten via sociala medier. Facebook är jättestort inom hästvärlden och det är folk som har köpt produkten både här hemma och ute i världen, säger Wilma.

Genererar sysselsättning

Idén fick hon första gången förra vintern när hästarna skulle till en hage en bit bort. Hon isolerade en hink. Via UF-företaget och kursen i skolan vidareutvecklade hon idén och designade en produkt som hon började tillverka.

Cirka 500 isolerande tillsatser till vattenhinkar har hon hunnit sälja under vintern och våren – och till största delen tillverka på egen hand.

– Jag tillverkade de första 300 helt själv, men sedan har jag fått hjälp via Vivillalla i Vivalla. De har anställt två kvinnor som hjälpt till med tillverkning. Det betyder att min produkt produceras här i länet och skapar sysselsättning här, vilket jag tycker är extra roligt, berättar Wilma.

Sporrad att fortsätta

Hon går sista året på sam/idrott på Virginska gymnasiet i Örebro och måste nu avveckla UF-företaget. Men det betyder inte att produkten försvinner från marknaden – inte heller Wilmas enterpenörskap.

– Jag hade ingen erfarenhet av att driva ett företag sen tidigare. Nu har jag startat en enskild firma och skall avvecka UF-företaget, vilket man måste göra. Men jag är jätteglad att ha fått chansen att göra detta via skolan och UF. Det är hur bra som helst för oss ungdomar.

Tack för pratstunden, nu får du återgå till hästarna...

– De ska gå och lägga sig nu, säger Wilma Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.