Behandlingshemmet i Nora om rånet: ”Kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Det var två av Nyhyttans välrenommerade klienter som plötsligt gjorde en totalvändning och med våld stal medicin från behandlingshemmet. Två i personalen undersöks idag av läkare och på Nyhyttan råder en omtumlad stämning. Rånet kom som en chock.

– De två klienterna har varit här sedan i höstas och det har gått väldigt bra för de här personerna. Vi har haft en långvarig relation med dem och de har haft en mycket positiv utveckling. Det är tyvärr så att när det ser som bäst ut så slår det till, säger Per Holm, styrelseordförande för Nyhyttans behandlingshem.

Skulle få sin kvällsmedicin

Han befinner sig idag på plats för att prata med de anställda på Nyhyttans behandlingshem i Järnboås utanför Nora. Det var under torsdagskvällen som det dramatiska medicinrånet ägde rum. Två av Nyhyttans klienter, 19 och 34 år, stal medicin och utsatte personalen för våld.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Det var vid 18-tiden i samband med att de två inskrivna skulle hämta ut sin kvällsmedicin som de knuffade undan personalen och kom över ett antal dosetter medicin. Behandlingshemmet vänder sig till män och kvinnor mellan 20-65 år med missbruksproblem och de inskrivna befinner sig där frivilligt.

– Det är inte låsta dörrar eller avdelningar här men bilnyckeln ligger inom lås. Det är ju så när man arbetar med personer med missbruksproblem. Suget kommer till och från, och det är starka krafter. De fick tag på bilnyckeln, tillgrep en bil och stack. Det är drogerna som drar och jag tror att många som jobbar i behandlingsvärlden känner igen det här, säger Per Holm.

Undersöks av läkare

Medicinrånet gick våldsamt till men ingen av de två anställda kom till allvarlig skada. Styrelseordföranden uppger att händelsen varit jobbig för personalen som under dagen genomgår läkarundersökning.

– Det är praxis, och de är okej men det är klart att det är jobbigt. Det var inga vapen inblandade, man höll och knuffade undan. Personalen agerade föredömligt, säger Per Holm.

Han betonar att det i verksamheten är svårt föregripa att liknande situationer uppstår igen.

– När man inte ens kan hålla Kumlakåken drogfri, ja då förstår man kanske problematiken, säger han.

Hur ska ni arbeta för att förhindra att det händer igen?

– Det här är sådant som man får arbeta med hela tiden. Varje sådan här händelse skapar ju en efterhistoria där vi pratar om vad som hände, vad vi gjorde och om det är något vi ska ändra på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nya Nyhyttan

Mer i ämnet