Ska se till att OS-åkarna lyckas bättre än han själv

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 år i Skicrossbacken lade han skidorna på hyllan. Nu är Eric Iljans, från Nora, på plats i Sotji för att se till att de svenska åkarna lyckas bättre än vad han själv gjorde.

– Jag är för gammal för att åka så det är väl bra att jag står vid sidan om, men det kommer naturligtvis roligt att vara på plats på en OS-tävling igen, säger Eric Iljans förbunskapten för det svenska skicross-landslaget.

Iljans inledde sin skidkarriär redan 1988, då som alpinåkare i Världscupen. 1995 sadlade han om och började sin Skicross-karriär, då var det en väldigt ny sport och inte tal om några OS-tävlingar i grenen.

Tvärsnytt OS

Perfekt avslut

15 år senare, i Vancouver 2010, var sporten med på OS-programmet för första gången och det blev det perfekta avslutet på karriären för Iljans. Tävlingarna kunde gått bättre, han åkte ut i en kvartsfinal, men en då 40-årig Iljans njöt av utvecklingen som skett inom sporten.

I Vancouver blev det inga svenska medaljer, men i år har tre av fem svenska tävlande varit på pallen i världscupen. Sexan från Vancouver, Anna Holmlund har kommit tillbaka efter en lång tids skadefrånvaro, och bakom henne finns det ett par nya namn att hålla koll på.

23-åriga Victor Öhling Norberg leder världscupen, efter tre pallplatser under den här säsongen. Och den 17-åriga Sandra Näslund fick en biljett till Sotji knappt en månad innan OS, det efter att hon kommit på en andra plats i världscuptävlingarna i Val Thorens, Frankrike.

Medalj betyder mycket

En medalj i Sotji skulle antagligen förra sporten ytterligare framåt i Sverige.

– En OS-medalj är det största man kan ta, speciellt när det gäller uppmärksamhet. Det skulle betyda oerhört mycket för sporten.

I Lofsdalen i Härjedalen, har skicrosslandslaget inför OS anlagt en egen skicrosspark. En bana som på många sätt påminner om banan i Sotji. I Eric Iljans hemtrakter, i Nora, är däremot förutsättningarna för utförsåkning något sämre än i Lofsdalen.

– Backen är nedlagd, så det är inte optimalt. Det finns bra med snö däremot så det är ett bra ställe att bo på, säger Iljans med ett skratt.

Fakta Skicross:

Svenska deltagare:

Anna Holmlund, som bäst 3:a i världcupen i år

John Eklund, som bäst 9:a i världscupen i år

Michael Forslund, som bäst 6:a i världscupen i år

Sandra Näslund, som bäst 2:a i världscupen i år

Victor Öhling Norberg, som bäst 2:a i världscupen i år

Herrarna tävlar den 20:e februari. Damerna tävlar den 21:a februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tvärsnytt OS

Mer i ämnet