Elever tvingas gå långt – för att äta skolmat

Uppdaterad
Publicerad

Skolmatsalen är under all kritik. Det tycker elever på Karolinska skolan i Örebro. Sedan Karolinska skolans matsal revs får eleverna gå en kilometer från skolan för att äta lunch. Eleverna tog själva kontakt med Tvärsnytt för att få berätta om sin skolmatsmiljö.

– Oftast är det väldigt långa köer så vi elever hinner inte äta vår mat. Vi har en timmes lunch och det går tio minuter åt att gå hit och tio till 30 minuter åt att vänta i kön. På vägen hit korsar vi hård trafik och en del elever väntar inte på att det ska bli grönt utan går när det är rött. Och det är farligt både för eleverna och de andra trafikanterna. Dessutom är miljön i matsalen inte bra. Det är trångt och man har ofta huvudvärk när man går därifrån på grund av den höga ljudnivån, säger Jessica Guzman Ortiz som är elev på Karolinska skolan.

Utbrett missnöje
Sedan terminsstarten äter Karolinska skolans elever i Oskarsparkens matsal, drygt en kilometer från skolan. Det beror på att tomten där den gamla matsalen stod ägs av fastighetsbolaget Öbo som ska bebygga marken. Eleverna är långt ifrån nöjda med lösningen och missnöjet är utbrett.
– Det är stressigt, tångt och hetsigt. Det är ett jättedåligt kösystem vilket får många att bli arga på varandra eftersom det inte fungerar där inne. Det blir krockar med människor och det är jättemånga som klagar på det, säger eleven Papola Azad Sadik.

Tillfällig lösning
Oskarsparken är en tillfällig lösning men i dagsläget finns ingen plan på var kommunen skulle kunna bygga en ny matsal.
Att Karolinska nu saknar en egen matsal på skolområdet bekymrar också skolledningen som säger till Tvärsnytt att man är orolig för att det ska påverka söktrycket negativt. Men i dagsläget ser kommunen inget annan alternativ.
– När det gäller matsalsmiljön så finns det kanske någonting vi kan göra men att det ligger där det ligger, det kan vi inte göra något åt för tillfället i alla fall. Man får försöka anpassa schemaläggningen så att man hinner gå dit och sedan så får man ta det lugnt när man går över vägar, som allttid när man är ute i trafiken, säger Thomas Esbjörnsson (S), kommunalråd Örebro.

Hur länge kommer Karolinska skolans elever att behöva äta i Oskarsparkens matsal?
– Dessvärre måste vi ha en tillfällig lösning åtminstone ett par år, minst. För så lång tid tar det, om man är riktigt snabb, att bygga upp en ny matsal, säger Thomas Esbjörnsson.

Kan inte påverka
Anledningen till att det är svårt att hitta plats för en ny matsal på Karolinska skolans område beror på att byggnaderna och marken är kulturminnesmärkta. Och utan någon ny matsal i sikte är eleverna mest frustrerade över att inte fått vara med att påverka sin situaion.
– Det var ett riktigt dumt beslut. De borde ha frågat elever vad de tycker och vad de vill, så att vi också får vara med och bestämma vad som är bäst för oss, säger Jessica Guzman Ortiz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ungas matvanor

Mer i ämnet