Målet är att utveckla en flexibel robot, menar forskarna. Foto: SVT

De konstruerar lagerroboten som kan tänka själv

Uppdaterad
Publicerad

Robotforskare vid Örebro universitetet ska leda ett internationellt projekt om självgående robotar för lagerarbete. Anslagen på sammanlagt sju miljoner euro kommer ur ”Horison 2020” som är EU-kommissionens ramprogram för forskning och innovation.

I projektet, som fått namnet Iliad, ska forskare från fyra europeiska universitet i samarbete med företag utveckla teknik för smartare och säkrare lagermiljö.

– Det finns just nu olika lösningar inom automatiserade lager. Det finns traditionella tryckare som går längst en räls på golvet. Det finns också helt automatiserade lager byggda som en stor hyllsystem, där robotar åker fram och tillbaka och plockar varor, säger Martin Magnusson, vetenskaplig ledare för projektet.

– Men inte alla lager går att modernisera på det sättet. Vårt mål är att utveckla en flexibel robot, som är lätt att installera i befintliga lager med befintliga personal, fortsätter han.

SVT Play: Se ett inslag om robotprojektet

Framtidens robot

Den framtida roboten ska vara helt självgående. Den kommer kunna se sig omkring och veta var den är. Dessutom ska roboten kunna känna igen olika sociala situationer, analysera och agera därefter.

– Vi vill att roboten ska kunna optimera sitt beteende och lära sig genom observationer om omgivningen, till exempel hur folk rör sig. När den ska gå till en viss hylla tar den hänsyn till att det vid just den tiden är många truckförare som åker åt det hållet och planera därför en rutt runt en potentiell trafikstockning, berättar Achim Lilienthal, professor i datavetenskap och koordinator av projektet. 

Sparar tid och pengar

Projektet är inriktat på livsmedelsbranschen, där arbetsförhållanden kan vara tuffa och det kan vara svårt att rekrytera personal. Automatiserad teknik skulle spara tid och pengar för företagen.

Robotrevolutionen dröjer dock ett tag till. Forskarna räknar med att presentera första resultatet om fyra år.

– Projektet är färdigt om 4 år. När det kommer en produkt av det törs jag inte säga. Men tekniken som vi utvecklar i projektet är relativt mogen. Den kommer säkert bli användbar, till och med i helt andra miljöer och andra tillämpningar, säger Martin Magnusson.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.