De gör lumpen under pågående krig i Europa

Uppdaterad
Publicerad

5 800 ungdomar. Så många gör lumpen runt om i Sverige i dagsläget. SVT Nyheter träffade några av dem på Villingsbergs övningsområde utanför Karlskoga för att höra deras tankar om det världspolitiska läget.

2017 beslutade Sveriges regering att återinföra värnplikten i Sverige. Regeringens mål är att 5 000 värnpliktiga ska genomgå utbildningen varje år.

En av alla ungdomar som gör det just nu är Elias Röjfors, som ryckte in vid årsskiftet.

Kriget i Ukraina

– Självklart är man fundersam och orolig över vad som händer i världen, säger han, men samtidigt ökar banden i gruppen och viljan att bli en bra soldat, säger han.

”Beredd att göra min del”

På andra håll i landet har värnpliktiga fått information om att de måste vara beredda på att förflyttas men det gäller ännu så länge inte de värnpliktiga som SVT träffar på skjutfältet.

– Men jag är beredd att göra min del för att försvara människorna i Sverige och vår livsstil om det behövs, säger gruppbefälet Martin Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet