Foto: SVT

13 smittade av resistent bakterie

Uppdaterad
Publicerad

På Universitetssjukhuset fortsätter man att leta efter smittkällan bakom utbrottet av MRSA. Sammanlagt har tretton personer, varav tre små barn, smittats på nyföddhetsavdelningen.

13 personer har hittills visat sig bära på den antibiotikaresistenta bakterien MRSA som upptäckts på nyföddhetsavdelningen på USÖ i Örebro. Det handlar om sex barn, varav tre fortfarande finns på sjukhuset, tre föräldrar och fyra personal.

– Just nu arbetar vi med att spåra smittkällan, säger Torbjörn Norén hygienläkare på USÖ. Vi har vissa spår men så länge vi har barn inlagda måste vi fortsätta att screena alla på avdelningen.

Utbrott av MRSA på USÖ

Smittan verkar hittills vara koncentrerad till nyföddhetsavdelningen och vården på förlossningsavdelningen och BB påverkas inte av utbrottet.

Inte multiresistent

Det har tidigare förekommit uppgifter om att det handlat om den mulitresistenta varianten av MRSA men det stämmer inte enligt Torbjörn Norén.

– Den här stammen biter inte antibiotika på men vi har annan behandling vi kan ta till om någon skulle bli sjuk.

Hittills har ingen av bärarna blivit sjuk och smittan upptäcktes efter en rutinkontroll.

– Det är ganska vanligt att man bär på bakterien. I normala fall så tar kroppens immunförsvar hand om den och tar bort den inom några dagar helt enkelt, förklarar Torbjörn Norén.

Börjar med en ren sal

Nu fortsätter arbetet med att tömma nyföddhetsavdelningen i takt med att barnen är mogna att klara sig själva. Målsättningen är att inom snar framtid öppna en sal som är garanterat ren för att kunna ta emot nya patienter som kräver avancerad vård.

– Salen är klar men vi kontrollerar just nu alla ytor med bakterieodlingar för att se att den är helt ren, förklarar Torbjörn Norén.

Om MRSA-utbrottet

  • Det finns olika stammar av MRSA. Vissa är multiresistenta men den stam som upptäckts på USÖ är bara resistent mot antibiotika.
  • Genom att använda tops och ta prover ur näsa, svalg och ljumske screenas alla som nu finns på neonatalavdelningen.
  • Personer som bär på smittan uppmanas att vara extra noga med hygien, framförallt handhygien, och använda skyddskläder när de handskas med de nyfödda barnen.
  • Det är vanligt med tillfälliga bärare av bakterien. Normalt tar kroppen själv hand om bakterien och förstör den. Personer som är långvariga bärare av MRSA kan få speciell medicinsk behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrott av MRSA på USÖ

Mer i ämnet