Foto: SVT

Yttre befäl: ”Vi är mycket nöjda med vår insats, ingen kom till skada”

Uppdaterad
Publicerad
Efter många timmars förhandling forcerade polisen tillslut dörren in till den man som under dagen barrikaderat sig i sin lägenhet i Grythyttan med en kniv.
– Förhandlingarna strandade, då gjorde vi bedömingen att säkra upp honom på bästa sätt, säger Jörgen Jansson, yttre befäl.

Det var under onsdagsmorgonen som en man i 30-årsåldern, som skulle hämtas till förhör, angrep en polis och sedan låste in sig i sin lägenhet.

Vad som följde var flera timmar av förhandlingar mellan mannen och polisen. Anledningen till varför insatsen drog ut på tiden var, enligt polisen, på grund av att de jobbar enligt vad de kallar hänsynsprincipen. Det betyder att de ska sträva efter att orsaka så lite skada som möjligt.

En annan faktor var att mannen var ensam i lägenheten.

– Så länge det inte finns någon risk för tredjepart finns det ingen större brådska att forcera oss in, säger Jörgen Jansson.

Hotade att hugga polisen med yxa

Mannen i lägenheten skulle hämtas under tvång av polis till ett förhör i en pågående förundersökning. När polisen konfronterade mannen ska han ha attackerat polisen som blivit tvungen att spreja mannen.

Därefter låste mannen in sig i sin lägenhet med en kniv och vägrade komma ut.

Förhandlingar inleddes

Polisen skickade dit insatspoliser med förstärkningsvapen, och också en förhandlare.

I samtal med polisen ska mannen hotat att hugga poliser med yxa. När polisen ansåg att förhandlingarna inte kom någon vart tog yttre befäl Jansson beslutet att forcera dörren och ta sig in i lägenheten.

– Förhandlingarna hade strandat, då gjorde vi bedömningen att vi skulle försöka säkra upp honom på bästa möjliga sätt genom att gå in, säger Jörgen Jansson.

När polisen bröt upp dörren gav mannen upp och kunde gripas.

Händelsen är rubricerad som försök till grovt våld mot tjänsteman och mannen anhölls av åklagare vid 18-tiden onsdag kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer