Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var krokodilmamman Hillary som attackerade en man vid en tillställning på Skansenakvariet förra året. Nu har honan, av den utrotningshotade arten Kubakrokodil, blivit mamma till tio små fjälliga krokodilbarn. Foto: Kolmårdens tropicarium

Se bilderna: Utrotningshotade kubakrokodiler har kläckts i Kolmården

Uppdaterad
Publicerad

De rikskända kubakrokodilerna Castro och Hillary från Skansenakvariet lade ägg när de tillfälligt bodde på Tropicarium i Kolmården i våras. Nu har ungarna kläckts.

– Att vi lyckats kläcka fram tio stycken krokodiler känns fantastiskt och det är extra roligt eftersom det rör sig om en akut utrotningshotad art i behov av skydd, säger Rickard Sjödén, vd på Tropicarium, i ett uttalande.

I augusti förra året uppmärksammades Hillary då hon attackerade en 79-årig man vid en tillställning på Skansenakvariet. Mannen fick allvarliga skador och fick amputera vänsterarmen ovanför armbågen.

15 centimeter långa och redan aggressiva

Akvariet behövde efter attacken bygga om krokodilernas anläggning. Hillary och Castro fick flytta till Tropicarium i Kolmården och passade då på att lägga ägg. Äggen håvades upp och lades i en äggkläckningsmaskin där 10 krokodiler nyligen fick se dagens ljus.

Efter några veckors tillsyn har nu krokodilerna fått flytta ut i en anläggning där de kan växa till sig. Trots att de bara är cirka 15 centimeter långa kan man redan nu märka av deras mycket aggressiva beteende, enligt djurvårdarna på Tropicarium.

Kubakrokodil (Crocodylus rhombifer)

Visa
  • Starkt utrotningshotad art.
  • Lever endast på Kuba i Zapataträsket och på ön Isla de la Juventud.
  • Blir blir cirka 2,5 meter långa och väger 70-80 kilo. Stora hanar upp till 3,5 meter och 130 kilo.
  • Födan utgörs av fisk, spindlar och mindre vattenlevande smådjur.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet