Foto: Skansen

Nykläckta krokodiler på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

18 stycken nykläckta krokodilungar har nu kravlat sig ur äggskalet på Skansenakvariet.

En av världen mest sällsynta krokodilarter, kubakrokodilen, har nu kläckt ungar på Skansen. De 18 äggen lades i maj. Den kubanska krokodilen finns bara i något hundratal individer på Kuba, samt ett fåtal djurparker utanför Kuba, däribland ett avelspar på Skansenakvariet.

Detta par som heter Castro och Hillary var en personlig gåva från Kubas ledare Fidel Castro vid ett massmöte i huvudstaden Havanna 1978. De överlämnades som en vänskapsgåva till en rysk kosmonaut som var ordförande i sovjetisk-kubanska vänskapsförbundet.

Castro och Hillary, som då var 20 centimeter långa, togs med till Moskva där de först bodde i kosmonautens badkar, men som tvingades av sin hustru att efter en tid ge dem till Moskvas Zoo.

1981 blev Skansen-Akvariet tillfrågade om de ville ha paret, eftersom man skulle bygga om i Moskva. Krokodilerna som då var cirka 1 meter långa togs med som handbagage på flyget till Stockholm.

Läs mer om den akut hotade kubakrokodilen här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.