”100-listan” ska ge fler kvinnor i bolagens styrelser

Uppdaterad
Publicerad

En enkät till 50 stora företag i östgötaregionen visar att det är långt ifrån jämställt i styrelserummen. Endast 24 procent är kvinnor.

Det är Östsvenska Handelskammaren, ALMI, Norrköpings näringslivskontor, NuLink, Region Östergötland och Tillväxtverket som gemensamt undersökt hur det ser ut med kompetens och jämställdhet i regionens bolagsstyrelser.

Siffran 24 procent kvinnor motsvarar ungefär snittet i landet.

– Ökad styrelsekompetens i regionen och fler kvinnor i styrelserna är viktiga frågor för regionens konkurrenskraft, säger Johanna Palmér, VD på Östsvenska Handelskammaren.

Kompetens viktigt parameter

Flera av de bolag som svarat på enkäten menar att anledningen till snedfördelningen kan vara flera och att kompetens är den viktigaste parametern när man sätter ihop en styrelse.

– Vi vill visa att det finns många kompetenta kvinnor i vår region som skulle effektivisera och göra ett fantastiskt jobb i bolagens styrelser. Dessa ska vi hjälpa till att hitta, säger Eva Jaldeland, som är en av initiativtagarna till 100-listan.

Lista ska samla kunniga kvinnor

Därför skapas nu 100-listan som ska samla styrelsekompetenta kvinnor med stor kunskap och erfarenhet.

– Det ska inte längre gå att säga att det inte går att hitta kompetensen, säger Eva Jaldeland.

Arbetet med att få in nomineringar till 100-listan påbörjas nu och resultatet räknar man med att kunna presentera i slutet av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.