Arkivbild Foto: Pontus Lundahl/TT

12-åring utsattes för hedersförtryck – socialtjänsten ingrep inte

Uppdaterad
Publicerad

Trots tydliga tecken på att den 12-åriga flickan utsattes för ett hedersrelaterat förtryck hemifrån ingrep inte socialtjänsten. Det slutade med att flickan fördes utomlands och idag vet ingen hur hon har det. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar stark kritik mot Norrköpings kommun för att de inte gjorde tillräckligt mycket för att skydda flickan.

Den 12-åriga flickan berättade för skolpersonal att pappan slagit henne, och nu var hon rädd för att gå hem. I bilen utanför skolan satt pappan och väntade.

Socialtjänsten anlände till skolan och pratade med flickan – dock inte utan att först ha bett om samtycke från pappan. I samtalet kom det fram att både hon och syskonen utsatts för våld, att föräldrarna inte gillade att hon hade svenska vänner och att hon kände sig kontrollerad.

”Karaktäristiskt för hedersrelaterat förtryck”

Hon var också orolig över hur pappan skulle reagera på att hon berättat för skolpersonalen. Han hade förut hotat med att sälja allt och ta med henne till deras gamla hemland.

Socialtjänsten ska sedan ha sammanfört flickan med föräldrarna, något som Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) reagerar kraftigt på i sitt beslut. Flickans uppgifter var enligt Ivo:s uppfattning så ”starka och till sin karaktär överensstämmande med vad som brukar anses vara karaktäristiskt för hedersrelaterat förtryck, att det förefaller orimligt att omedelbart försöka sammanföra henne med föräldrarna.”

Skrevs in på skola utomlands

Ivo är genomgående kritisk mot socialtjänstens bristande barnperspektiv i hanteringen av ärendet. Vid flera tillfällen borde det ha beslutats om ny skyddsutredning kring flickan och hennes syskon, till exempel när en lärare hörde av sig till socialtjänsten och berättade att flickan sagt att hon mådde dåligt över hur det var hemma och att hon ville skada sig själv.

Ungefär en och en halv månad efter händelsen då flickan inte ville gå hem fick socialtjänsten veta att hon skrivits in på en skola utomlands av sin pappa. Enligt Ivo:s beslut vet inte socialtjänsten eller Ivo hur flickan har det idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet